Informacje o tym, że VW czy inni składają jakieś w sprawie wyposażenia auta Roberta Kubicy protesty to dziennikarska kaczka.
[O2] Pojedyńczy cichy stuk/zgrzyt przy dodaniu/ujęciu gazu
Zwiń
X
-
[O2] Pojedyńczy cichy stuk/zgrzyt przy dodaniu/ujęciu gazu
Moja Octavia ma dwa problemy, z którymi się borykam jeden w wątku z trudnym zapalaniem po 2dniowym postoju, drugi z cichym zgrzytem lub stukiem dochodzącym z prawej strony zawieszenia po dodaniu lub ujęciu gazu. Cichym, lecz bez problemu słyszę go od strony kierowcy mimo szumu opon i klekotu tdi. Oba problemy diagnozowanie w ASO i w niezależnych warsztatach bezskutecznie wiec liczę na Waszą pomoc.
Najczęściej słyszę to bardzo wyraźnie kiedy dojeżdżam do zakrętu na skrzyżowaniu, redukcja na 2, puszczam sprzęgło i dopiero przy wychodzeniu z zakrętu po dodaniu gazu słyszę ten jednorazowy stuk. Jeśli chcę się upewnić czy nie przesadzam to dwukrotnie dodaję lub ujmuję gaz i niestety zawsze mam rację po jednym stuku na każdy ruch prawą nogą. Tylko przy skręconych kołach, wiec robiłem test na przeguby zewnętrzne i oczywiście żadnych niepożądanych dźwięków typu łup, łup nie ma. Auto ma 100kkm przelatanych po trasach. Zawieszenie sprawdzane na szarpakach, jedyna moja fanaberia to ostatnio wymiana na tuleje od cupry, ale poza zwiększoną sztywnością, która specjalnie nie przypadła mi do gustu stuk słychać tak samo.
Jeszcze jedna ważna rzecz przez ubytek w jezdni otarłem się felga o krawężnik. Poza wymiana felgi na nową posypało się od lekkiego bocznego uderzenia łożysko, które zaczęło buczeć, ale zgrzyt czy stuk słychać było przed tym wydarzeniem. Natomiast przy wymianie łożyska sprawdzana była poduszka i łożysko i nie sugerowano wymiany. Przy jeździe na wprost mogę dowolnie operować gazem i cisza.
Proszę o jakąś wskazówkę, być może coś zostało przeoczone przy diagnostyce.Mądry Polak po ©kodzie...
-
-
Klauzero, jak zapodasz wsteczny i ruszysz do tyłu a następnie do przodu to też słychać stuk?superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
piramida , raczej nie, ale sprawdzę to jutro dokładnie. Na kołach do jazdy na wprost raczej nie słychać żadnych niepokojących dźwięków przy dodawaniu i ujmowaniu gazu. Co do poduszki i łożyska było sprawdzane przy wymianie piasty i stwierdzono że nie ma sensu wymieniać i faktycznie zaraz po wymianie było ok, ale na bardzo krótko... wiec to chyba przypadek że tego nie słyszałem. Dlatego już totalnie nie mam pomysłu.Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Slavi tu juz nie ma sanek. Nie jest to zależne od kąta skrętu więc to póki co wykluczam, dlatego że sam skręt nie powoduje tego puknięcia tylko dodanie gazu lub jego ujęcie i tylko na skręconych kołach. Odgłos taki jakby się coś w ograniczonym zakresie przesuwało, a następnie zatrzymało powodując stuk. Nie jest to odgłos metaliczny.Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ciesloZamieszczone przez piramidaKlauzero, jak zapodasz wsteczny i ruszysz do tyłu a następnie do przodu to też słychać stuk?superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Klauzero, doszedłeś w końcu co to ? bo mam to samo w O1. dziś auto powędrowało do mechaniora, to mu powiedziałem o tym. ja stawiałem na przegub, ale on mówi, że jakby to był przegub to by cały czas terkotał, no ale kazałem sei mu tym zająć. ciekawe, czy znajdzie przyczyne... jak ty znalazłeś, to napisz, co to było, to mu podsune też, żeby mi to zrobł... bo ja już nie mam zielonego pojęcia co to .. objawia sie tylko przy skręcie w lewo i to z lewego koła... tak jak u ciebie przy dodawaniu i ujmowaniu gazu...
Komentarz
-
-
Klauzero, generalnie w czasie wbijania co jakiś czas biegu zaczynałem czuć bardzo podobny stuk, jak czułem przez pierwsze pare miesięcy ...Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Klauzero, odebrałem auto . co miał porobić, to porobił, zapadła błoga cisza ..... z wyjątkiem tego rzęrzenia(zgrzytu) przy zabawi gazem na skręconych kołach.... rozebrał całą lewą kolumne, zbadał przegub, sanki i inne pierdoły ale nie doszedł tdo tego , co to może być.... z tym , że zapewnił mnie, że raczej nie jest to nic, co mogłoby unieruchomić gdzieś auto....może wyjdzie kiedyś gdzieś w praniu przy okazji czegoś innego ....
ja po odrzuceniu spisku przegubu podejrzewam teraz , że to będzie zawieszenie albo silnika , albo skrzyni tak zgrzytać...
niestety musimy nauczyć sie teraz z tym żyć... innego wyjścia nie mamy ... 3m siem
Komentarz
-
-
A ja Wam powiem taką rzecz. Maiłem identyczne objawy jak kolega tylko że dodatkowo rzęziło mi czasem przy skręcie w miejscu. Wymieniłem:
przegub wewnętrzny (słusznie bo się zacinał)
łączniki stabilizatorów
poduszki stabilizatorów
tuleje wahaczy
poduszki amortyzatorów
łożyska skrętne
Wszystko oryginały. I co? G....no :evil:
A wiecie co pomogło? w akcie desperacji popsikałem WD40 na łączenie poduszek amortyzatora z kielichem (od strony nadkola) czyli tam gdzie się rusza krótko mówiąc. Jak ręką odjął! Już ponad pół roku spokój i nawet tam nie zaglądam :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Witam!
Miałem to samo, stuki przy dodawaniu gazu/puszczenie sprzęgła. Po przeczytaniu kilkunastu postów wpadłem w panikę, octavia 01 ma trzy lata, ok 40tys.
Okazało się i radzę wszystkim sprawdzić śruby mocujące poduszkę środkową pod skrzynią biegów. Moje śruby były poluzowane!!! Po dokręceniu stuki ustały.
Mechaników i serwisów nie lubię z zasady, miałem z nimi różne przejścia. Poza tym i w związku z tym jestem mocno zawiedziony skodą, to kiedyś może była solidna firma. Jak czytam Wasze przejścia ze skodami to włos się jeży.
Komentarz
-
-
Cantaloop
Komentarz